Dinant België 2019

rots Bayard
Dinant, België ingeklemd tussen de Maas en de hoge rotsen. Dinant is inderdaad een klein stadje. De belangrijkste kenmerken zijn de rivier, de imposante citadel hoog boven de stad en de collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw met zijn karakteristieke peervormige klokkentoren.
Dinant kent meerdere toeristische attracties. Als u dichterbij komt, kunt u de citadel op de rots hoog boven de stad, met uitzicht over de rivier en de stad niet missen.  Het is echter de peervormige torenspits van de collegiale kerk van Onze-Lieve-Vrouw die uw aandacht zal trekken. De citadel is bereikbaar met een kabelbaan, als u echter beschikt over een goede conditie kunt u de 408 treden naar de top zeker overwinnen. Het was de prins-bisschop van Luik, die de eerste vesting bouwde in de 11e Eeuw. Het werd verwoest in 1466 en herbouwd in 1530 op dezelfde locatie. Tijdens uw bezoek kunt u de gevangenis en martelkamer aanschouwen. Het militaire museum vertelt meer over het leven en de geschiedenis van de citadel. Het hoogtepunt blijft echter het uitzicht, werkelijk fenomenaal.
Wat u ook niet mag missen in de omgeving van Dinant is de rots Bayard, minder dan een kilometer naar het zuiden komt u oog in oog met een enorme rotspunt, dat net los staat van de rotswand te staan. Hier werden de Duitse troepen door de Fransen in hun opmars gestopt in december 1944. Een gedenksteen en plaquette herinnert ons allen aan de belangrijke rol gespeeld door de Britse troepen in de Slag om de Ardennen. Een bezoekje waard zijn ook de grotten van La Merveilleuse, inwoners van Dinant gebruikten het als schuilplaats tijden de Tweede Wereldoorlog.
Culinair heeft Dinant u ook nog enkele specialiteiten te bieden, een typische harde  koek met honing en een flamische, een taart gemaakt van een vette kaas en eieren.