Oudenaarde interessante stad in Oost-Vlaanderen

De stad Oudenaarde ligt in België, in de provincie Oost-Vlaanderen. Oudenaarde heeft ongeveer 30.990 inwoners en is bekend om zijn prachtige stadhuis. Het werd gebouwd in de laatgotische stijl. Het werd gebouwd 1527-1530 door de Brusselse architect Hendrik van Pede.

In dit stadhuis bevinden zich de zogenaamde Verduren wandtapijten uit de 15e tot18e eeuw, die voornamelijk een patroon met planten, landschappen en dieren tonen. Oudenaarde staat bekend als de parel van de Vlaamse Ardennen.

De geschiedenis van Oudenaarde gaat terug in de tijd tot het jaar1030.   Graaf Boudewijn IV van Vlaanderen liet er toen een kasteel bouwen. Oudenaarde verloor zijn versterkingen na de slag bij Bouvines in 1214 en werd ingenomen door Gent in 1383 en veroverd door Alexander Farnese in 1582. De Fransen vonden Oudenaarde een interessante stad en vielen meerdere keren binnen. 
De fontein voor het stadhuis is nog steeds een getuige van de Franse overheersing, toen diende het als drinkplaats voor de paarden en de soldaten.

De stad is duidelijk gekenmerkt door de 90 meter hoge toren van Walburgakerk 17e eeuw. Door de ligging aan de rivier de Schelde, heeft de stad ook vier bruggen gekregen, daaronder bevindt zich ook een ophaalbrug in de buurt van het centrum. 

De Ronde van Vlaanderen, een echte klassieker onder de eendaagse wielerwedstrijden zal ook in het jaar 2018 (1 april) weer door Oudenaarde gaan.  Het Centrum Ronde van Vlaanderen (CRVV) is een uniek bezoekers- en belevingscentrum in Oudenaarde. Het gaat op zoek gaat naar de ziel en de heroïek van de Ronde van Vlaanderen, één van de grootste en belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld.