Kortrijk vakantie België 2019

De Belgische stad Kortrijk is gelegen aan de oevers van de rivier de Leie en telt zo'n 75.000 inwoners en dat op slechts 7 km van Frankrijk.

De oprichters van de stad waren de Romeinen, ze noemden hun nederzetting Kotroriakum, daarna werd de oud stad verwoest door de Vikingen. De stad begon te bloeien door de handel in stoffen, grote textielfabrieken werden gebouwd.

Het centrum van het moderne Kortrijk is de Grote Markt, de belangrijkste attracties vindt u in de directe omgeving van het plein. Het stadhuis kunt u bezichtigen, het is gebouwd volgens de Renaissance tradities. Hier vindt u ook de middeleeuwse klokkentoren en een deel van de zogenaamde lakenhallen. In deze lakenhallen kwamen de handelaren en werden diverse ambachtsproducten verhandeld. Ten noorden van het plein vindt u het belangrijkste religieuze bezienswaardigheid, de Sint -Maartenskerk een mooie gotische kerk die dateert van rond 1300. De kerk werd deels herbouwd na een brand in 1382. Een van de torens heeft 48 klokken.
Een van de belangrijkste architectonische en religieuze monumenten uit de oudheid is de kerk van Onze Lieve Vrouw, die werd gebouwd in de late 12e eeuw. Het is een van de oudste gebouwen in Kortrijk.
Niet ver van de kerk ziet u mooie huizen, de muren zijn witgeschilderd en de daken zijn oranje. In dit stadsdeel is is rustig en kalm, hoewel het centrum om de hoek ligt.

Een startpunt van vele excursies is het marktplein, in het centrum van Kortrijk. Op het plein staat de toren Belfort van Kortrijk, het werd voor het eerst genoemd in 1307. Op een paar minuten lopen van het plein vindt u het Begijnhof, vermoedelijk in het jaar 1238 gesticht door gravin Johanna van Constantinopel en een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden in de binnenstad.
Een van de meest aantrekkelijke wijken van de stad is de Broelkaai, u vindt er tal van historische huizen en ook het Broelmuseum, het museum voor schone kunsten, oudheidkunde en sierkunst. Dit gebied is zeer goed geschikt voor voetgangers. Aan de oostkant van de Broelkaai ligt de Broelbrug of Hoge Brug die drie bogen telt. U moet ook zeker een bezoek brengen aan de Gravenkapel. U vindt er een grote collectie beelden en afbeeldingen, evenals de portretten van de graven van Vlaanderen. De leeftijd van een aantal afbeeldingen is zo oud dat het de kunsthistorici nog niet is gelukt om de auteurs te bepalen. De waardevolle kunstwerken zijn interessant voor elke bezoeker.

Alle bezienswaardigheden liggen naast elkaar, zodat u te voet door de historische wijk van de stad moet gaan. Natuurlijk kunt u de stad ook met de bus verkennen.  Het ticket voor de reis kunt u het beste kopen in de krantenwinkels.

Culinair zult u ook verwent worden in Kortrijk. Veel restaurants in Kortrijk zijn algemeen bekend in het buitenland.

U kunt Kortrijk het hele jaar bezoeken, in de winter kunt u echter enkele sneeuwbuien en regenbuien verwachten. De stedelingen gedragen zich zeer gastvrij voor toeristen. Ze staan altijd klaar voor de toerist die geïnteresseerd is in de lokale cultuur en geschiedenis. Ze zijn trots op hun geschiedenis en dulden geen kritiek.

Kortrijk biedt u een vriendelijke sfeer en een verscheidenheid aan interessante bezienswaardigheden.