In de Belgische regio Vlaanderen, ongeveer tussen Gent en Brussel ligt de stad Aalst aan de rivier de Dender. De stad is ongeveer 78,12 vierkante kilometer groot en heeft ongeveer 83.350 inwoners. De geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd en degene die een bezoek brengt aan het stadhuis, denkt te zijn beland in een sprookje.
Torens, gevels en een rijke decoratie, verwijzen naar een kasteel. Wanneer Aalst precies is ontstaan kan ik u niet vertellen. Aalst is echter ontstaan op het kleine rivier eiland in de Dender, tegenwoordig vindt u daar de regio De Molendries.
In het jaar 870 werd voor het eerst gesproken over het kasteel, dat werd gebouwd op een strategisch belangrijk punt. In Aalst kruisde de weg van Brugge naar Keulen met de rivier en was dus zeer belangrijk voor de toenmalige handel. Later werd ook een haven gebouwd, dit voordeel had natuurlijk ook een nadeel. Verschillende heren hebben getracht om de stad te veroveren. De Hertogen van Brabant-Lotharingen probeerden steeds om hun vorderingen te innen. Vooral de teelt van hop was de basis van de vroegere rijkdom en de handel.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog was Aalst het middelpunt van controverses en werd daarbij zwaar beschadigd.
Het huidige centrum van Aalst toont belangrijke gebouwen, zoals de laat-gotische kerk van St. Martin, het voormalige stadhuis en de gebouwen rond de grote markt, die deel uitmaken van de zogenaamde Amsterdamse Beurs. Bewoners en bezoekers kunnen ontspannen in het stadspark, dat naadloos overgaat in het natuurgebied Ostbroek.
Langs de oevers van de Dender kunt u heerlijk ontspannen fietsen.